IHEEM Headquarters

IHEEM recently invited one of the UK’s leading self-testing emergency lighting specialists, P4, to work with it, when a regular fire inspection by a local fire officer of the Institute’s headquarters building in Portsmouth highlighted regulatory compliance concerns.

P4 said: “IHEEM’s selection of a P4 M-web FASTEL addressable system provides practical demonstration of its commitment to ongoing excellence in property estate and facilities management services. The system offers significant reductions in whole-life costs, with best current practice in sustainability.”

Annabelle Morgan, IHEEM’s executive manager, added: “The Institute has already reduced the number of face-to-face Committee meetings using video and teleconferencing. A baseline report on the Institute’s carbon emissions and footprint has been commissioned, to allow comparisons and monitor progress, and the first stage of the project was the installation of solar PV panels, and now the upgrading of the emergency lighting. IHEEM’s Council is committed to ensuring that the Institute acts as a beacon of good practice in managing its property assets, and in pursuing more sustainable practices generally.”

Supportive of NHS Premises Assurance Model (PAM) practices’, the emergency lighting supplier says it provided ‘a reliable and affordable solution to IHEEM’s requirements’, helping head office staff to identify and take sensible steps, to ensure fire safety compliance and sustainable assets’, with a recommendation for improved fault reporting and repair practices.

Alongside providing peace of mind – by ensuring both workforce and public safety through achievement of ongoing BS 5266 compliance – P4 says continuing to create a welcoming, stylish feel to the entrance and public areas of the Institute’s South Coast headquarters property was an important consideration.

The company says that retrofit emergency lighting installations, such as the one at IHEEM’s headquarters, ‘are made straightforward for M&E contractors through ease of wiring’.

The diagram shows the scheme layout, and details of the specific luminaires and exit signs, used at the Portsmouth premises.

 

Published in Health Estates Journal, November 2014